Ponieważ często ostatnio zaglądam do sklepu rybnego albo na stoiska z rybami w marketach zauważyłam, że mamy coraz większy wybór wędzonych ryb. Postanowiłam, że napiszę co nieco na ich temat z pewnością ułatwi to zakupy.
Pikling - co się kryje pod tą nazwą? Jest to śledź wędzony w specjalny sposób czyli na gorąco w temperaturze 40 stopni Celsjusza i co ciekawe razem z wnętrznościami. Dzięki tamu ma zupełnie inny smak niż wędzone filety śledziowe, które również można spotkać. W smaku przypomina trochę makrelę - mnie smakuje:) Niestety ma ogromną wadę - bardzo dużo ości!!! Ości te są małe i ich wyciąganie to ciężka i mozolna praca. Pamiętajcie również o usunięciu wnętrzności!
Poniżej tabelka przedstawiająca wartości odżywcze. W porównaniu z wędzonym trewalem zawiera więcej tłuszczu o 10g w 100g ryby co przekłada się oczywiście na kaloryczność.
100 g | ||
---|---|---|
Energia | 215 kcal | |
Białko | 21,8 g | |
Tłuszcz | 14,3 g | |
Węglowodany | 0,0 g | |
Błonnik | 0,0 g |
oj , ja nie mam cierpliwości, kiedyś moja kolacja przeciągnęła się do 40 minut i powiedziałam nigdy więcej :)
OdpowiedzUsuńMoże jakaś instrukcja? jak oprawić, jak przyprawić? Czy zjada się ikrę?
OdpowiedzUsuń54 yr old Senior Developer Kalle Hanna, hailing from Mont-Tremblant enjoys watching movies like "Out of Towners, The" and Vehicle restoration. Took a trip to Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus) and drives a RX. kliknij tutaj, aby przeczytac
OdpowiedzUsuń