poniedziałek, 30 września 2013

Placki ziemniaczane z sałatą i twarożkiem

Placki ziemniaczane z sałatą i twarożkiemPlacki ziemniaczane to już klasyka i każdy robi je na swój sposób, musimy jednak pamiętać o pewnych zasadach wtedy zawsze wyjdą nam złociste i chrupiące. Dzisiaj zaproponuję wam klasyczną wersję jednak na  pewno znajdziecie na moim blogi wariacje na temat placka. Jako dodatek proponuję coś świeżego i lekkiego czyli sałatę z twarożkiem i koperkiem - nie będziemy się czyli ciężko po takim obiedzie.






Placki ziemniaczane z sałatą i twarożkiem

składniki: (dla 2 głodnych osób)

1kg ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki
cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz







Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, trzemy na tarce (na najmniejszych oczkach). Zostawiamy na kilka minut - po tym czasie odlewamy wodę, która się zebrała. Dodajemy jajo, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smażyć placki na oleju rzepakowym. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż będą złociste z obu stron. Ja swoje placki podałam z sałata polaną twarożkiem zagniecionym z łyżką jogurtu przyprawiony kolorowym pieprzem, koperkiem, dymką i solą. 



Placki ziemniaczane z sałatą i twarożkiem

Placki ziemniaczane z sałatą i twarożkiem




1 komentarz:

  1. przepis niby tradycyjny, ale ulepszony dodatkami - ładnie podane i wyglada bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń